Košarica

Izkoristite brezplačni dostop ter si odklenite 3 vsebine brezplačno. Preizkusite zdaj >>

[email protected] | 02 250 18 00

Sredstva Eko sklada za izvedbo energetskih pregledov podjetij

Eko sklad je  objavil javni poziv za dodelitev nepovratnih finančnih spodbud podjetjem za izvedbo energetskega pregleda ali za uvedbo sistema upravljanja energije. Sredstva je mogoče pridobiti le za nove naložbe. Na voljo je skupno 500.000 evrov.

Namen javnega poziva je spodbuditi izvedbo energetskega pregleda v podjetjih, s čimer se podjetje seznani z obstoječim profilom rabe energije, možnostjo uvajanja ciljnega spreminjanja rabe energije, z opredelitvijo in oceno stroškovno učinkovite možnosti prihranka energije in z možnostjo uporabe sodobnih tehnologij za izboljšanje energijske učinkovitosti ter povečanja osveščenosti zaposlenih, konkurenčnosti podjetja in doseganja okoljskih koristi.

Podjetje z energetskim pregledom pridobi podlago za oblikovanje strategije na področju rabe energije v podjetju ter podlago za odločitev o investicijah po prednostnih nalogah glede na tveganje, vračilno dobo in zahtevnost, so navedli v Eko skladu.

Namen poziva je tudi uvedba sistema upravljanja energije, s katerim podjetja vzpostavijo sisteme in postopke za izboljšanje energetske učinkovitosti ter izvedejo sistematično upravljanje energije z namenom zmanjšanja stroškov za energijo in zmanjšanja emisij toplogrednih plinov. Sistematično upravljanje energije je po navedbah Eko sklada namreč pomemben vidik poslovanja podjetja, ki ima pozitivne finančne učinke in predstavlja delovanje podjetja v smeri trajnostnega razvoja.

Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 50 odstotkov upravičenih stroškov izvedbe energetskega pregleda, med katere ne spada davek na dodano vrednost (DDV). Tudi pri uvajanju sistema upravljanja energije znaša višina nepovratne finančne spodbude do 50 odstotkov upravičenih stroškov izvedbe uvajanja sistema, med katere ne spada DDV, vendar ne več kot 15.000 evrov.

Vloge je mogoče posredovati do zaključka poziva, ki bo objavljen v uradnem listu.

Vir: STA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja