fbpx

Prijava v portal: 

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.

Kdaj pride gradbeni inšpektor? Nadzor gradbene inšpekcije pri gradnji in uporabi objektov

Online seminar
Ura: –
Lokacija: Online (preko spleta)
Dolgoletna gradbena inšpektorica bo na seminarju predstavila, kaj lahko pričakujete ob obisku gradbene inšpekcije, kaj nujno morate imeti urejeno ter kako je v primeru izrečenih opominov in kazni. Na voljo bo posnetek, tako da si lahko udeleženci predavanje še naknadno ogledajo. PRIDOBITE TOČKE! Pooblaščeni in nadzorni inženirji za udeležbo na seminarju pridobijo 3 kreditne točke iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev. Člani ZAPS z udeležbo pridobijo 3 kreditne točke - sklop A (Zakonodaja in standardi).

298,00  (DDV ni vštet v ceno)

Ni na zalogi

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.


Pooblaščeni in nadzorni inženirji za udeležbo na seminarju pridobijo 3 kreditne točke iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev.

Člani ZAPS z udeležbo pridobijo 3 kreditne točke – sklop A (Zakonodaja in standardi).

Na voljo bo posnetek, tako da si lahko udeleženci predavanje še naknadno ogledajo.


Kdaj pride gradbeni inšpektor

Kdaj pride gradbeni inšpektor?

Gradbena inšpekcija v letu 2023 načrtuje 7000 inšpekcijskih pregledov, s katerimi bo zasledovala naslednje cilje:

 • preprečevanje nedovoljenih gradenj oziroma objektov,
 • uporabo objektov brez predpisanih dovoljenj,
 • kontroliranje izpolnjevanja z zakonom določenih bistvenih zahtev glede lastnosti objektov v vseh fazah gradnje objektov in zagotavljanje izpolnjevanja predpisanih pogojev ter
 • kakovost dela pri opravljanju dejavnosti v zvezi z gradnjo objektov.

Kdaj pride gradbeni inšpektor? Gradbeni inšpektorji na terenu vedno znova odkrivajo objekte, ki za bivanje ali izvajanje dejavnosti v njih nimajo zahtevanih dovoljenj. Več kot pol objektov v gradnji, preverjenih v okviru akcije preprečevanja nedovoljenih gradenj objektov v letu 2023,  je nedovoljenih (51,1 odstotka).


Vsebina seminarja

 1. Začetek postopka, na podlagi prijave prijavitelja?
 2. Opis inšpekcijskega postopka in prekrškovnega postopka
 3. Inšpekcijski zavezanci
  • Investitor, lastnik zemljišča
  • Udeleženci pri graditvi
 4. Vloga prijavitelja v inšpekcijskem postopku in vloga stranskega udeleženca
 5. Pristojnosti in ukrepanje gradbene inšpekcije
  • Prijava začetka gradnje
  • Izpolnjevanje bistvenih zahtev
  • Vgrajevanje proizvodov in gradbenih proizvodov
  • Nelegalni objekt
  • Neskladni objekt
  • Manjše rekonstrukcije in vzdrževalna dela
  • Neskladna uporaba objekta
  • Nevarni objekt
  • Odprava nepravilnosti
 6. Nov nadzor občinskih inšpektorjev, ki nadzirajo enostavne in začasne objekte ter nasipavanja in izkope zemljin in izpolnjevanje obveznosti po občinskih predpisih, ki urejajo prostor
 7. Dodatni ukrepi
  • posebne prepovedi
  • prepoved overitve pogodb in določitve hišne številke
  • vpis in izbris zaznambe v Zemljiško knjigo
  • zastavna pravica RS in občine na nepremičnini
 8. Izvršilni postopki – prisiljevanje z izrekanjem denarnih kazni ali izvršba/rušitev po drugih osebah
 9. Javna označitev inšpekcijskih ukrepov
 10. Pogoji za odlog izvršbe, nova ustavno zagotovljena pravica do doma
 11. Pritožbe na izrečene ukrepe

  Vaše koristi

  • Bolje boste pripravljeni na morebiten obisk – kdaj pride gradbeni inšpektor, saj si boste pravočasno uredili vse dokumente, ki jih bo ob obisku od vas zahteval;
  • Vedeli boste, do katere točke še smete posegati v objekt, da ste še vedno »na varni strani« glede dovoljenj in dokumentacije;
  • Pridobite odgovore na vprašanja med izobraževanjem in tudi po njem. Vprašanje že sedaj pošljite na: [email protected]

  O predavateljici

  Aleksandra Velkovrh, dipl. gr. ing. spec. javn. uprav.

  Predavateljica z bogatimi praktičnimi izkušnjami in ogromnim strokovnim znanjem. Kot gradbena inženirka je vodila gradbišča, delala na občini kot svetovalka župana za okolje in prostor, bila gradbena inšpektorica, medobčinska inšpektorica, vodila je kabinet na Generalnem sekretariatu Vlade RS, izvajala investicije na Ministrstvu za pravosodje in zaporih, gradbena inšpektorica, vodila Inšpektorat RS za okolje in prostor ter Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor, predavateljica, avtorica številnih prispevkov in v zadnjih letih tudi so/avtorica petih knjig in priročnikov s področja nove gradbene zakonodaje.


   Preverite še ostala izobraževanja iz – Gradbeništvo in logistika . Pomagali vam bodo razjasniti številne dileme iz prakse.


   Preberite še več vsebine o INŠPEKCIJSKEM NADZORU na našem strokovnem portalu e-Gradbenik.

   IN-HOUSE izobraževanje

   Izobraževanje lahko izvedemo samo za vaše zaposlene na sedežu vašega podjetja.
   >> Pošljite povpraševanje

   Avtorji

   Aleksandra Velkovrh, dipl. gr. ing. spec. javn. uprav.

   Aleksandra Velkovrh, dipl. gr. ing. spec. javn. uprav., je predavateljica z bogatimi praktičnimi izkušnjami in ogromnim strokovnim znanjem. Kot gradbena inženirka je vodila gradbišča, delala na občini kot svetovalka župana za okolje in prostor, bila gradbena inšpektorica, medobčinska inšpektorica, vodila je kabinet na Generalnem sekretariatu Vlade RS, izvajala investicije na Ministrstvu za pravosodje in zaporih, gradbena inšpektorica, vodila Inšpektorat RS za okolje in prostor ter Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor, predavateljica, avtorica številnih prispevkov in v zadnjih letih tudi so/avtorica petih knjig in priročnikov s področja nove gradbene zakonodaje.

   Splošni pogoji

   Po potrditvi izvedbe boste prejeli predračun, ki ga je treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa na seminar pošljejo drugega udeleženca. Odpoved udeležbe zaradi bolezni je mogoča le s predloženim zdravniškim potrdilom. V primeru predvidenega seminarja na lokaciji si pridržujemo pravico do izvedbe v online obliki. Pridržujemo si pravico do odpovedi seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S prijavo sprejemate ta določila in splošne pogoje.