fbpx

Prijava v portal: 

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.

Praktično in konkretno o obveznem zdravstvenem prispevku in novostih ZIUZDS

Online seminar
Ura: –
Lokacija: Online (preko spleta)
Strokovnjaki:
  Obvezni zdravstveni prispevek in Zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin iz vidika delodajalca in na podlagi obračuna plač.

268,00  (DDV ni vštet v ceno)

Ni na zalogi

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.


Praktično in konkretno o obveznem zdravstvenem prispevku in novostih ZIUZDS


Pri obračunu plač morajo delodajalci od januarja 2024 naprej upoštevati obveznost obračuna in plačila obveznega zdravstvenega prispevka (OZP) za svoje zaposlene. Podatki o OZP morajo biti poročani na  REK-O obrazcu.

Medtem ko ZZVZZ-t uvaja obvezni zdravstveni prispevek v višini 35,00 evrov mesečno, ZIUZDS uvaja prejemanje nadomestil za čas odsotnosti v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja po 30 dneh in uvedbo najvišjega nadomestila v višini dvainpolkratnika povprečne mesečne bruto plače.


Vsebina:

Na podlagi praktičnih, obračunskih primerov in na podlagi primerov poročanja na REK-O obrazcih bomo podrobno predstavili:

 • Obveznost obračuna obveznega zdravstvenega prispevka
 • Določitev glavnega delodajalca za namene obračuna OZP
 • Primeri, v katerih delodajalec OZP ne obračuna
 • Obračun nadomestila plač po ZIUZDS
 • Elektronska potrdila o zadržanosti

Na online seminar vabimo:

Računovodje in zaposlene v obračunu plač ter vse, ki jih tematika zanima.


Predavateljica:

Urša Repše

Urša Repše je univ. dipl. ekon., ki je zaposlena v računovodskem podjetju Biro bonus d.o.o.

Diplomirala je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani na študijskem programu računovodstvo in revizija.

Je certificirana strokovnjakinja za obračun plač in ima večletne izkušnje s področja računovodstva in davkov. V praksi se vsakodnevno srečuje z izzivi s področja obračuna osebnih prejemkov in se aktivno ukvarja z implementacijo zakonodaje v prakso ter v obračune plač in ostalih dohodkov iz delovnega razmerja.

Na področju obračuna osebnih prejemkov izobražuje tako zaposlene v podjetju, kot tudi širše v povezovanju z zunanjimi izvajalci.


Vprašanja že sedaj pričakujemo na: [email protected].


Pravna podlaga:

Ena izmed novosti, ki je navedena v 12.členu ZZVZZ-T (48.člen ZZVZZ) je ta, da se ukinja prostovoljno dopolnilno zavarovanje (odpravljeno z določbo 14. člena ZZVZZ-T ) in se namesto tega uvaja obvezni zdravstveni prispevek (odslej OZP).

Do 31.12.2023 so prostovoljna zdravstvena zavarovanja razdeljena v 2 sklopa:

 • Dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki se z 31.12.2023 ukinja. To je prostovoljno zavarovanje, ki krije razliko do polne vrednosti zdravstvenih storitev, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije v celoti.
 • Dodatno ali nadstandardno zdravstveno zavarovanje predstavlja večji obseg pravic in ostaja v veljavi tudi po 1.1.2024 saj si lahko zavarovanci plačujejo višji standard in dodatne pravice, ki niso zajete v obveznem zavarovanju.

Po 1.1.2024 bo obvezno zdravstveno zavarovanje sestavljeno iz 2 sklopov:

 • Prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje, in
 • Obveznega zdravstvenega prispevka (OZP)

Oba prispevka bosta obvezna in bosta skupaj zavarovancem zagotavljala financiranje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pobirajo do 31.12.2023 zavarovalnice pri katerih so imeli zavarovanci urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje (Generali Zavarovalnica, Triglav Zdravstvena zavarovalnica, Vzajemna zdravstvena zavarovalnica). Zadnja premija dopolnilnega zavarovanja , ki jo je potrebno plačati, je premija za december 2023.

OZP se bo po 1.1.2024 nakazoval na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Avtorica: Tanja Kokot


Potrebujete še bolj podrobna pojasnila Zakona o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin (ZIUZDS)?

Poglavitne rešitve ter vse spremembe in novosti, ki jih zakon prinaša na glede:

 • ukrepov na področju zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja,
 • ukrepov na področju zdravstvene dejavnosti in zdravniške službe,
 • ukrepov za ohranitev oziroma povečanje dostopnosti do zdravstvenih storitev,
 • ukrepov na področju absentizma, ter
 • ukrepanja ob posebnih pogojih v zdravstveni dejavnosti,

bomo predstavili na posebnem online seminarju.

Za več informacij kliknite TUKAJ. 


Preverite še ostala izobraževanja iz – Računovodstvo in finance. Pomagali vam bodo razjasniti številne dileme iz prakse.

IN-HOUSE izobraževanje

Izobraževanje lahko izvedemo samo za vaše zaposlene na sedežu vašega podjetja.
>> Pošljite povpraševanje

Avtorji

Urša Repše

Splošni pogoji

Po potrditvi izvedbe boste prejeli predračun, ki ga je treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa na seminar pošljejo drugega udeleženca. Odpoved udeležbe zaradi bolezni je mogoča le s predloženim zdravniškim potrdilom. V primeru predvidenega seminarja na lokaciji si pridržujemo pravico do izvedbe v online obliki. Pridržujemo si pravico do odpovedi seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S prijavo sprejemate ta določila in splošne pogoje.