fbpx

Prijava v portal: 

Razgovor za delo – intervju

Pred zaposlitvenim razgovorom spoznajte organizacijo

Pred razgovorom se še enkrat pozanimajte o delodajalcu in delovnem mestu. Pri tem si lahko pomagate z raznimi brošurami, internetom, članki o organizaciji, znanci, zaposlenimi in podobno. Informacije o delodajalcu vam lahko veliko povedo organizacijski kulturi in pomagajo odgovoriti na vprašanja, kako se obleči, obnašati, kaj vprašati delodajalca, na kaj biti pozoren. Če boste na razgovoru postavljali vprašanja, kot so:

 

  • S čim se ukvarja vaše podjetje?
  • Koliko zaposlenih imate?
  • Koliko časa že delujete?

in podobna, ste pogubljeni. S tem boste podjetju dali vedeti, da sploh ne veste, kam ste prišli, in da vam je čisto vseeno, kje delate, samo da dobite plačilo. Verjemite, če bi bili v vlogi delodajalca, takega delavca zagotovo ne bi sprejeli v svoje podjetje.

Vadite intervju

Da bi se temeljito pripravili na intervju, oblecite obleko, ki ste si jo izbrali za ta namen, zberite vse stvari, ki jih mislite odnesti, in prosite prijatelja, naj vas izpraša. Vaditi morata čisto vse: vstop v sobo, rokovanje, način sedenja, odgovore na vsa možna vprašanja itd.

Dobro bi bilo, če bi ves postopek posneli z videokamero, ker bi tako bolje uvideli svoje napake in bi jih lahko z vajo tudi odpravili. Ta postopek vam bo pomagal, da se boste na pravem intervjuju bolje odrezali, pa tudi ugodneje se boste počutili.

Bistvo razgovora je, da potencialnega delodajalca prepričate, da ste najboljši kandidat za delovno mesto. Zato morate na razgovoru vzbuditi občutek, da podjetju ponujate tista znanja, sposobnosti in lastnosti, ki jih pri kandidatu iščejo. Vedeti morate, da razen bontona NI neke veljavne formule, kako na razgovoru uspeti. Kateri so »pravilni« odgovori, način obnašanja in  oblačenja, je odvisno od delovnega mesta in podjetja.

Med razgovorom izbirajte tudi vi delodajalca, podjetje in delovno mesto, ne glejte na razgovor, kot da samo delodajalec izbira vas. Bodite pozorni, kako se delodajalec vede do vas. Vas z zanimanjem posluša? Ali med razgovorom opravlja še druge delovne naloge? Kako se zaposleni pogovarjajo med seboj? 

Kdo vodi razgovor

Na razgovoru je običajno več ljudi. V večjih podjetjih so to kadrovniki, vodje oddelkov in prihodnji sodelavci. V manjših podjetjih lahko razgovore vodi tudi direktor.

Podjetja iščejo ljudi, ki:

 

  • imajo delovne navade, primerne delovne izkušnje, izobrazbo, pokažejo zanimanje za delovno mesto in jih ne zanimajo samo pravice (dopust, prazniki, odmori);
  • imajo sposobnosti komunikacije in učenja, so fleksibilni, samoiniciativni, samostojni, učinkoviti, iznajdljivi, dinamični;
  • so lojalni in znajo ohraniti poslovne skrivnosti;
  • bodo prispevali nove, sveže ideje in rešitve;
  • izžarevajo pozitivno energijo in jim iskren nasmeh ni nekaj neznanega.

 

Razne »tehnike«

Da bi vas spoznali, v podjetjih uporabljajo različne »tehnike in preizkušnje«. Razgovor poteka tako, da postavljajo vprašanja več kandidatom sočasno. Lahko vas pustijo čakati na razgovor in zaposlene vprašajo, kako ste se v tem času obnašali. Vprašajo lahko vse zaposlene (tudi vratarje in snažilke). Lahko vas poskušajo spraviti iz tira z različnimi ciničnimi pripombami. Torej: razgovor se lahko začne, še preden vstopite v pisarno, in se zaključi šele, ko zapustite poslovno stavbo.

Trema

Vsi kandidati imajo tremo. Nekateri več, drugi manj, nekateri jo bolje, drugi slabše skrijejo. Pravilo je: bolj kot ste pripravljeni na razgovor in več razgovorov, kot imate za seboj, manjša je trema. Pomagate si lahko s različnimi tehnikami sproščanja. Ne pozabite, da ni dobro biti niti preveč sproščen in se preveč razgovoriti. Razgovor je vendarle formalnega značaja.

Pazite na podrobnosti

Čeprav na videz popolnoma nepomembne podrobnosti, vas vseeno lahko stanejo službe, za katero se potegujete.

Oblecite se v spodobna in čista oblačila, ki morajo biti prilagojena naravi dela, za katero se potegujete. Nikakor ne smete biti vpadljivi. Skoparite pri ličilih.

S seboj vzemite:

 

  • beležko in pisalo (da si lahko zapišete vse potrebne informacije, npr. podatke o organizaciji, kdaj in komu se morate oglasiti za dodatni razgovor itd.), 
  • kopijo življenjepisa, ki ste ga pred tem že poslali,
  • priporočila itd.

 

Točnost

Poiščite lokacijo, kjer potekajo razgovori, pozanimajte se, koliko časa potrebujete za pot in kje lahko parkirate, če boste s svojim avtomobilom. NA RAZGOVOR NE SMETE ZAMUDITI!

Ne dovolite si zamuditi, saj vam bodo zaradi tega takoj pripisane minus točke. Zamuditi ne smete v nobenem primeru, tudi če je na cesti gneča. Zamuda pomeni, da ste nezanesljivi in si ne znate organizirati časa. Na mestu razgovora bodite pet minut pred dogovorjenim časom. Če pridete prej, raje počakajte pred stavbo.

Dodaj odgovor