Košarica

Izkoristite brezplačni dostop ter si odklenite 3 vsebine brezplačno. Preizkusite zdaj >>

[email protected] | 02 250 18 00

Pomen vzajemnega upravljanja površinskih in podzemnih voda

O upravljanju površinskih in vzajemnih voda je bilo govora na globalni delavnici o vzajemnem upravljanju čezmejnih površinskih in podzemnih voda v Ženevi.

V Palači narodov v Ženevi je med 16. in 17. oktobrom 2023 potekala globalna delavnica Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo UNECE z naslovom Vzajemno upravljanje čezmejnih površinskih in podzemnih voda (angleško Global Workshop on Conjunctive Management of Transboundary Surface Waters and Groundwater).

Čeprav v splošnem velja prepričanje, da je voda enovit naravni vir in da je vodni krog sklenjen s podnebjem oziroma padavinami, površinskimi vodami, podzemnimi vodami, površinskim odtokom ter morji in oceani, se v sodobnem upravljanju voda širom sveta v mnogih primerih površinske in podzemne vode tradicionalno še vedno obravnavajo ločeno, tudi v čezmejnem kontekstu. V času podnebnih sprememb, naraščanja prebivalstva, povečevanja prehranskih in razvojnih potreb po vodi je zato v celostnem upravljanju voda treba še bolj poudariti pomen vzajemnega upravljanja površinskih in podzemnih voda. Vzajemno upravljanje voda si prizadeva za rabo vode, umerjeno in iz vseh razpoložljivih virov. Slednje že preverjeno prispeva k trajnostni rabi voda ter pravični delitvi razpoložljivih vodnih virov med sektorji in, še bolj pomembno, v kontekstu čezmejnega vodnega sodelovanja. Podobna priporočila je prispevala tudi letošnja Konferenca Združenih narodov o vodi.

Panelisti interaktivnega dela so razpravljali o predvidenih in potrebnih aktivnostih na področju vzajemnega upravljanja voda v državah udeleženkah, predvsem v čezmejnem kontekstu, o potrebnih oblikah podpore za razvoj in izvajanje vzajemnega upravljanja voda ter o nadaljnjih korakih Vodne konvencije in drugih z vodo povezanih institucij Združenih narodov (ZN). Zaključki interaktivnega dela bodo uporabljeni pri oblikovanju programa dela Vodne konvencije za obdobje 2025–2027, ob upoštevanju priporočil Konference o vodi ZN in vsebin deklaracije Vrha ciljev trajnostnega razvoja Agende ZN 2030.

Na globalni delavnici so bile v obliki predstavitev, panelov in razprav predstavljene in pojasnjene metodološke vsebine pristopa, tehnična, znanstvena ter upravljavska orodja za izvajanje na nacionalni in čezmejni ravni ter primeri vzajemnega upravljanja voda na čezmejni ravni. Iz Slovenije je na delavnici aktivno sodeloval tudi dr. Mihael Brenčič iz Fakultete za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani in Geološkega zavoda Slovenije s predstavitvijo čezmejnega telesa podzemne vode Karavanke.

Delavnica je potekala pod pokroviteljstvom Vodne konvencije pri Ekonomski komisiji Združenih narodov za Evropo (angleško Water Convention, UNECE), v partnerstvu s številnimi drugimi mednarodnimi organizacijami s tega področja, vodilni državi tokratnega dogodka pa sta bili Estonija in Slovenija. V živo ali prek spleta se je delavnice udeležilo skoraj dvesto udeležencev iz evropske, afriške in bližnjevzhodne regije.

Več na: Delavnica o upravljanju površinskih in podzemnih voda

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja