fbpx

Prijava v portal: 

Kako prepoznati tesnobo na delovnem mestu

image_pdfimage_print

Stanja tesnobnosti se pojavijo ob:

 • čezmernih delovnih obremenitvah,
 • dolgotrajni izpostavljenosti stresorjem,
 • nepravilno strukturiranih delovnih in prostočasnih dejavnostih,
 • zanemarjanju pozornosti negovanju lastnega wellness koncepta.

Dlje kot negativni dejavniki delujejo na posameznika, težja in zahtevnejša je pot ponovne vzpostavitve sinergije duševnega zdravja.

Znaki tesnobnega stanja

 • Pri tesnobnih stanjih sta vedno na udaru um in telo.
 • Ko govorimo o umu, s tem mislimo na čustva in stanja razuma, ki se reflektirajo kot strah, zaskrbljenost, panika in žalost.
 • Ko govorimo o telesu, imamo v mislih tudi telesne občutke ali simptome, kot so mišična napetost, potenje, tresenje, prehitro dihanje, slabost, driska, glavoboli, bolečine v hrbtenici in prehiter ali nepravilen srčni utrip.
 • Znane fraze, ki opisujejo tesnobo: “sem napet/-a”, “sem na robu”, “ne vidim smisla”, “tresem se kot list v vetru”, “slabo mi je od strahu”, “srce čutim v grlu”. Koliko teh znanih fraz opiše vaše občutje tesnobe?
 • Če prepoznate v svojem vedenju omenjena občutja in znake, vam bodo predlogi v nadaljevanju koristili.

Od normalne do problematične tesnobnosti

Tesnoba je povsem normalen in zdrav odziv vseh ljudi v nevarnih ali stresnih položajih. Takrat se naši telesni sistemi pospešijo in povzročijo spremembe. Ta pospešitev je lahko prednost. Zaradi nje smo bolj pripravljeni na dejanja in hitreje reagiramo. Zmerna tesnobnost lahko izboljša našo zmožnost delovati v kritičnih trenutkih.

Saj poznamo občutke pred na primer razgovorom. Nogometaš, ki ni napet pred tekmo, ali iskalec zaposlitve, ki ne čuti napetosti pred razgovorom za službo, ne bosta opravila naloge po svojih najboljših močeh.

Tesnoba postane problem, ko se pojavi v trenutkih brez nevarnosti ali ko traja še dolgo po koncu stresnega dogodka. Tesnoba je resen problem, če se pojavi brez zunanjih vzrokov, vplivov. Če se pospešitev pojavlja v trenutkih, ko zanjo ni potrebe, povzroči neprijetno počutje. Takrat opazimo zgolj slabe strani takega počutja (vse slabe strani telesnih sprememb). Simptomi začnejo motiti naše vsakodnevno življenje, zato postane njihov nadzor nujnost.

Dobro je ozavestiti, da je tesnoba normalna reakcija. Iz našega življenja je ne moremo popolnoma izgnati, lahko pa se naučimo pravilno reagirati nanjo. Tesnobo se lahko naučimo obvladovati.

Pojavljanje simptomov tesnobe in napetosti

Tesnoba in napetost se kot neko drugačno stanje v našem telesu začneta kot kombinacija dveh dejavnikov. Prvi dejavnik je stres, drugi naša osebnost. Stanja tesnobe in napetosti so povezana s stresom in našo osebnostjo.

 • Stres se pojavi zunaj nas, obsega dogodke in zahteve, ki nam jih postavijo drugi. Zelo pomembna je kategorija količine stresa. Do tesnobe lahko pride v zelo stresnih okoliščinah, ki jo povzroči ena velika težava ali več majhnih. V vsakem primeru so okoliščine dovolj stresne, da povzročijo tesnobo.
 • Naša osebnost sestavlja naše reakcije na te dogodke in zahteve, torej kako razmišljamo in čutimo, ko se soočimo z njimi. Profil osebnosti je gensko pogojen in se v življenju oblikuje, dopolnjuje. Nekateri ljudje se bolj odzivajo na stresne okoliščine kot drugi in na stres pogosteje reagirajo s tesnobo.

Težave soočanja z stresom niso dokončno stanje, obstajajo tehnike za njihovo obvladovanje. Če se težko soočite s stresom, še ne pomeni, da tega ne morete spremeniti. Nasprotno, ljudje, ki reagirajo na stres s tesnobo, bodo najverjetneje veliko pridobili z učenjem o soočanju s stresnimi položaji.

Več o tej temi preberite v priročniku Priročnik za poslovne asistentke in sekretarke

Dodaj odgovor