fbpx

Prijava v portal: 

Poslovni bonton na družabnih poslovnih dogodkih

image_pdfimage_print

Vabila za družabne poslovne dogodke

Za družabni dogodek gostitelj pošlje vabilo pravočasno; najbolje vsaj tri tedne pred prireditvijo. Iz vabila naj bo razvidno, kdo, kdaj in kam vabi, kakšne vrste je obisk in ob kakšni priložnosti. Če prireditelj želi odgovor, navede telefonsko številko ali naslov, kamor naj se sporočijo odgovori. 

V desnem spodnjem kotu lahko zasledite uveljavljene kratice:

Kratica R.V.S.P. (Repondez S’il Vous Plait) pomeni, da prireditelj pričakuje odgovor. Na takšno vabilo je olikano odgovoriti.

Oznaka »regrets only« pomeni, da prireditelj/gostitelj pričakuje odgovor, le če se ne boste udeležili srečanja; molk se šteje kot soglasje.

Oznaka p. m. (pour memoire) pomeni, da ste vabljeni že dali pristanek, vabilo pa vam je posredovano v vednost. 

Iz vabila je moč razbrati tudi želje prireditelja oziroma gostitelja glede oblačil:

»White tie«, »full dress«, »very formal« vsebujejo povabila na posebno svečane večere, dobrodelne plese ali slavnostne koncerte. Moški so oblečeni v črn frak, belo srajco in bel metuljček, ženske pa v plesno obleko (»ball gown«).

»Black tie«, »tuxedo«, »semi formal« vsebujejo vabila na svečane prireditve, na katerih so moški oblečeni v običajno črne smokinge, belo srajco in črn metuljček, ženske pa v praviloma dolge večerne obleke. 

»Cocktail dress«, »evening formal« vsebujejo vabila na gala prireditve, otvoritve razstav, modne revije ali slavnostne večerje. Moška obleka je črna z belo srajco in slovesno kravato, ženska pa v koktajl obleko (običajno mala črna obleka).

»Day informal«, »Traditional business attire« je običajen izraz na vabilih na poslovna kosila ali večerje ter posebna slovesna praznovanja v podjetjih. Moški je oblečen v temno obleko, svetlo srajco in diskretno kravato, ženska pa v enobarven kostim s krilom.

»Business standard« je pripis na vabilu na poslovne sestanke. Moški je oblečen v dnevno obleko s kravato, ženska v kostim s krilom ali hlačami.

 
PRAVILA POSLOVNEGA BONTONA NA DRUŽABNIH POSLOVNIH DOGODKIH:

  • Z gosti se ukvarjamo.
  • Vabilo pošljemo vsaj 3 tedne pred dogodkom. Minimalna vsebina: kdo, kdaj, kam in zakaj vabi.
  • Redno »trenirajmo« lepo vedenje ob mizi.
  • Do strežnega osebja se vedemo spoštljivo.
  • Bodite obzirni do drugih gostov.

Priročnik za poslovne asistentke in sekretarke

 

Več o tej temi preberite v priročniku Priročnik za poslovne asistentke in sekretarke

 
Dodaj odgovor