Košarica

Izkoristite brezplačni dostop ter si odklenite 3 vsebine brezplačno. Preizkusite zdaj >>

[email protected] | 02 250 18 00

Do leta 2050 je predvidena popolna opustitev fluoriranih ogljikovodikov

Evropski parlament je sprejel uredbo o ozonu škodljivih snoveh in uredbo o fluoriranih toplogrednih plinih. Uredba o ozonu škodljivih snoveh uvaja zahteve za pridobivanje in recikliranje teh snovi v gradbenih materialih med prenovo (zlasti v izolacijskih penah). Uvaja tudi stroge izjeme za njihovo uporabo kot surovine (za proizvodnjo drugih snovi, na primer v farmacevtski ali kemični industriji), kot procesna sredstva, v laboratorijih in za požarno zaščito. Uredba o fluoriranih toplogrednih plinih predvideva popolno opustitev fluoriranih ogljikovodikov (HFC) do leta 2050, vključno z zmanjšanjem kvote porabe EU v obdobju 2024-2049.

S 457 glasovi za, 92 proti in 32 vzdržanimi so poslanci potrdili dogovor, dosežen s Svetom, o nadaljnjem zmanjšanju emisij fluoriranih plinov. Besedilo predvideva popolno opustitev fluoriranih ogljikovodikov (HFC) do leta 2050, vključno z načrtom za zmanjšanje kvote porabe EU v obdobju 2024-2049. Uvaja stroge zahteve, ki na trg EU prepovedujejo dajanje izdelkov, ki vsebujejo F-pline, in posebne datume za postopno opuščanje uporabe F-plinov v sektorjih, kjer je tehnološko in ekonomsko izvedljivo preiti na alternative, ki ne uporabljajo F-plinov, kot so gospodinjsko hlajenje, klimatizacija in toplotne črpalke.

Dogovor o zmanjšanju emisij snovi, ki tanjšajo ozonski plašč, je bil sprejet s 538 glasovi za, osmimi proti in 13 vzdržanimi. Zakon uvaja zahteve za pridobivanje in recikliranje teh snovi v gradbenih materialih med prenovo (zlasti v izolacijskih penah), ki so glavni vir preostalih emisij snovi, ki tanjšajo ozonski plašč, v EU. Uvaja tudi stroge izjeme za njihovo uporabo kot surovine (za proizvodnjo drugih snovi, na primer v farmacevtski ali kemični industriji), kot procesna sredstva, v laboratorijih in za požarno zaščito.

Poročevalec Bas Eickhout (Greens/EFA, NL) je dejal: “F-plini so ključnega pomena, ne le zato, ker so ti plini izjemno škodljivi za podnebje, temveč tudi zato, ker industriji zagotavljamo jasnost in gotovost glede naložb. Evropska podjetja so že zdaj v ospredju pri razvoju čistih alternativ za F-pline, zato bo ta zakon dober za podnebje in evropsko gospodarstvo.”

Poročevalka Jessica Polfjärd (EPP, SE) je dejala: “Preprečevanje emisij snovi, ki tanjšajo ozonski plašč, je ključnega pomena za preprečevanje škodljivih učinkov na zdravje in okolje, ki so posledica poškodovanega ozonskega plašča, ter prispeva k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov v skladu s podnebnim ciljem Unije.”


Več:

 

Vir: TUKAJ

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja